Roti Canai Kari Kambing


zRoti Canai Kari Kambing - Apa itu Roti Canai ? Roti tebu atau roti canai adalah sejenis roti pipih bulat dengan pengaruh India yang sangat kuat dan banyak ditemui di Indonesia.

Di Indonesia, roti canai juga dipanggil roti tebu, roti konde, atau roti mariyam, dan biasanya dihidangkan bersama kari kambing dan teh Tarik. Roti canai memasuki Indonesia melalui penghijrahan orang India Muslim ke Kesultanan Aceh di utara Sumatera pada abad ke-17, dan kemudian tersebar ke seluruh Hindia Belanda—kini Indonesia—pada awal abad ke-19. 

Roti canai lebih mudah didapati di Sumatera khususnya di Aceh, Sumatera Utara dan Sumatera Barat. Roti canai telah diterima pakai dalam masakan Melayu Sumatera, masakan Aceh, dan masakan Minangkabau. 

kibatnya, banyak restoran Melayu, Aceh dan Minangkabau yang menyajikan roti canai dengan kari daging kambing di Indonesia dikendalikan oleh kumpulan etnik selain India Peranakan. Hidangan India ini telah disepadukan dengan baik ke dalam masakan Aceh yang dianggap mereka sendiri.

Sejarah Roti Cane/Canai Masuk Indonesia

Roti Cane masuk ke Indonesia kerana dibawa oleh masyarakat Arab. Setibanya di Indonesia, Roti Canai dikenali sebagai Roti Maryam. Roti Maryam boleh dimasak dengan bahan-bahan manis seperti gula, madu, dan sebagainya, tetapi boleh juga dicampur dengan kepingan daging yang kecil kemudian dilumatkan dengan kari kambing.

Roti ini mempunyai rasa yang sedap dan masih menjadi menu sarapan pagi untuk India, Arab, dan beberapa negara jiran, kawan-kawan. Di Indonesia sendiri, makanan berperisa ini banyak dijual di restoran Timur Tengah dan di gerai makanan Aceh.

Roti Canai Kari Kambing


Resepi Membuat Roti Canai Kari Kambing

Bahan-bahan Roti Canai:

  • 350 gr Tepung
  • 45 gr Marjerin 
  • 5 g Garam
  • 150 gr Air
  • 250 gr salutan 
  • Daun Saderi (dipotong secukup rasa)
  • 25 gr salutan (untuk setiap keping)

Bahan Kari Kambing

  • 150 gr daging kambing (potong dadu)
  • 100 gr Bawang Putih Kisar
  • 50 gr Bawang besar dihiris
  • 50 gr Perencah Kari 
  • 50 gr Minyak Masak 
  • 100 gr santan
  • 10 gr Garam
  • 15 gr Lada
  • 15 gr Kuah Serbuk 
  • 10 gr gula

Cara Membuat Roti Canai

  • Gaul semua bahan kering hingga rata. Masukkan Marjerin Super Cake Palmia, kacau hingga rata.
  • Masukkan telur , kemudian tuang air dan uli hingga rata dan tidak melekat .
  • Potong dan timbang doh seberat 60 gram. Biarkan doh berehat sekurang-kurangnya 4 jam ditutup dengan kain atau plastik.
  • Canai doh dan cetak dengan diameter 30 cm. Isikan dengan Mentega Orkid.
  • Gulung memanjang dan putar menjadi bentuk seperti kerang dan biarkan selama 30 minit. Dikisar dengan rolling pin kemudian sedia untuk dibakar dalam kuali non-stick sehingga masak.
  • Hidangkan bersama kari kambing.

Cara Membuat Kari Kambing

  • Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bawang besar, daging kambing, masukkan Perencah Kari Indofood.
  • Tumis hingga naik bau, masukkan santan, kacau hingga rata.Masukkan garam, gula, lada sulah dan Indofood Broth. Masak hingga masak, sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng sebagai hiasan.

Cadangan Hidangan untuk Roti Kari Tebu:

  • Doh yang terhasil ialah 10 pcs. Hidangkan bersama kari kambing semasa panas.
Sumber : https://masakanmama.com/resep-cara-membuat-roti-cane-kari-kambing-roti-maryam-roti-konde/


Back To Top