Menu Nasi Kambing Harimau Nangis: Sajian Pedas yang Menggoda Selera


Nasi Kambing Harimau Nangis merupakan hidangan istimewa yang semakin popular di kalangan penggemar makanan pedas dan beraroma. Hidangan ini menggabungkan daging kambing yang lembut dengan nasi wangi serta sos pedas yang menggigit. 

Nama "Harimau Nangis" merujuk kepada kepedasan sosnya yang dikatakan begitu pedas sehingga boleh membuat "harimau menangis". Mari kita terokai lebih lanjut mengenai menu ini, termasuk bahan-bahan dan cara penyediaannya.


Apa Itu Nasi Kambing Harimau Nangis?

Nasi Kambing Harimau Nangis adalah hidangan yang menggabungkan nasi putih atau nasi basmati dengan daging kambing yang diperap dengan rempah ratus khas, kemudian dipanggang atau digoreng hingga sempurna. Hidangan ini disajikan dengan sos pedas yang menyengat, menambah kelazatan dan keunikan pada menu ini.

Bahan-Bahan Utama

Untuk menyediakan Nasi Kambing Harimau Nangis, berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan:

Daging Kambing:

  • 500 gram daging kambing (bahagian rusuk atau bahu)
  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 sudu teh kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk memanggang

Nasi:

  • 2 cawan nasi basmati atau nasi putih biasa
  • 3 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa

Sos Pedas:

  • 10-15 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 2 sudu besar air limau nipis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula

Cara Penyediaan

1. Perap Daging Kambing

  • Bersihkan daging kambing dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
  • Campurkan ketumbar, jintan manis, serbuk cili, kunyit, dan garam dalam satu bekas.
  • Gaulkan daging kambing dengan campuran rempah tersebut dan biarkan perap selama sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman untuk hasil yang terbaik.

2. Memasak Nasi

  • Basuh nasi hingga bersih dan rendam selama 30 minit.
  • Masak nasi dengan air, daun pandan, dan sedikit garam hingga masak semp


Tag : Menu Kambing
Back To Top